De leden van de FNV en het ledenparlement hebben zich in meerderheid geschaard achter het pensioenakkoord.

Dat maakte bondsvoorzitter Han Busker zaterdagmiddag bekend nadat het zogeheten ledenparlement van de vakbeweging in Apeldoorn had gestemd.

Het parlement heeft in de beslissing de uitslag van het onlinereferendum onder de leden mee laten wegen. Ruim 75 procent van de 375.823 uitgebrachte stemmen werd uitgebracht vóór het akkoord. 37 procent van de circa 1 miljoen FNV-leden bracht in totaal een stem uit. Dat is volgens de bond het hoogste percentage dat ooit aan een enquête van de bond heeft meegedaan.

In het ledenparlement lag de stemverhouding ongeveer gelijk met dat van het referendum. Ruim driekwart van de 105 leden was voor het akkoord.

FNV-voorzitter Han Busker zegt verheugd te zijn over de uitslag: “Dankzij dit besluit kunnen heel veel mensen eerder stoppen met werken, zijn er regelingen mogelijk gemaakt voor mensen met zware beroepen en worden de pensioenen van miljoenen Nederlanders sneller geïndexeerd.”

Hij waarschuwde dat het akkoord "nog maar de eerste stap is. Een prachtige stap, maar er is nog heel veel te doen. Het is onbestaanbaar dat in een rijk land als het onze kinderen opgroeien in armoede. Dat de lonen achterblijven bij winsten die bedrijven maken."

Hij wees ook op het belang van het signaal van de 23 procent tegenstemmers. "De stem van de mensen die tegen hebben gestemd is luid en duidelijk doorgekomen en is het signaal dat we door moeten gaan met het pensioenstelsel eerlijker maken. En het eerlijker maken is wat we gaan doen."

AOW-leeftijd minder snel omhoog

In het pensioenakkoord dat het kabinet met werkgevers en vakbonden heeft gesloten staat onder meer dat de AOW-leeftijd langzamer stijgt. Pas in 2024 gaat de AOW-leeftijd naar 67 jaar, drie jaar later dan in de huidige opzet.

Ook kun je een deel van je pensioenpot aanspreken om een extra hypotheekaflossing te doen en komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers.

Lees meer: Deze 4 dingen moet je weten over het pensioenakkoord

Eerder stemden de leden van vakbond CNV al in met het pensioenakkoord. Bij de Vakcentrale voor Professionals (VCP) is de raadpleging van de achterban over het principeakkoord over de pensioenhervormingen nog gaande. Komende week valt daar de definitieve beslissing.

Werkgevers zijn blij met de uitkomst

De ondernemersorganisaties zijn "verheugd" dat vakbond FNV, maar ook CNV, hebben ingestemd met het pensioenakkoord. Dat laten MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland in een verklaring weten.

De werkgevers merken op dat het nu aankomt op snelle en zorgvuldige uitvoering van de gemaakte afspraken vanuit de stuurgroep van vakbonden, werkgevers en overheid. "Zodat mensen, ook diegenen die kritisch zijn over het akkoord, snel de effecten gaan merken". De werkgevers hopen dat leden van de VCP zich dinsdag ook achter het akkoord scharen.

"We zijn heel blij met de uitkomst van het FNV. Het is een overtuigende goedkeuring, met een hele grote meerderheid voor", aldus Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland. Hij sprak van een feestdag voor Nederland. "Dit gaat ons echt allemaal aan."

Calon wees er daarbij specifiek op dat de leden van de FNV en het ledenparlement het akkoord heel breed steunen. "Het is een van de grootste hervormingen van ons pensioenstelsel na de oorlog".

Linkse partijen verheugd

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken is "erg blij met de uitslag" van het pensioenreferendum van de FNV en het CNV. Hij hoopt dat de VCP (Vakcentrale voor Professionals) volgende week ook instemt. "Dan kunnen we met de sociale partners beginnen met de uitwerking."

PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het "goed nieuws voor heel veel mensen" dat een ruime meerderheid van de FNV-leden zich achter het pensioenakkoord heeft geschaard. Hij is blij met de uitslag.

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt het aanvaarden van het pensioenakkoord door de FNV "goed nieuws voor mensen in zware beroepen die eerder kunnen stoppen met werken en mensen die geen pensioen op kunnen bouwen". Hij zegt dat op Twitter. Volgens Klaver moet de politiek nu snel regelen dat de AOW-leeftijd wordt bevroren.

"Onnodige kortingen voorkomen, mensen in zware beroepen eerder met pensioen, AOW-leeftijd minder snel omhoog, bescherming voor zelfstandigen", zegt hij op Twitter. Asscher voegt er aan toe dat de PvdA het kabinet aan zijn beloftes zal houden.

50PLUS en PVV teleurgesteld

50PLUS betreurt de uitslag van het FNV-referendum over het pensioenakkoord. Tweede Kamerlid Corrie van Brenk heeft dat laten weten. Volgens de partij is "het grootste probleem niet opgelost, namelijk de absurd lage rekenrente".

50PLUS zal zich tot het uiterste blijven inzetten om een goed geïndexeerd pensioen mogelijk te maken voor iedereen. "We zullen de wet- en regelgeving kritisch volgen", zegt Van Brenk.

Voor PVV-leider Geert Wilders is de uitslag van het FNV-referendum over pensioenen "zeer teleurstellend". De pensioenbelangen worden daarmee volgens hem "verkwanseld". "76 procent van 375.000 FNV'ers zei ja. Dat is 285.000 mensen, plus nog wat van wat andere bonden. Zij beslissen dus voor 17 miljoen Nederlanders dat de AOW-leeftijd gewoon naar 67 jaar gaat en nog hoger. Gekkenwerk!"

LEES OOK: Waarom je pensioen daalt, uitgelegd in 500 woorden